1.6.11

Badminton

Kalau setakat bila ada tournament kat tempat kerja baru korang main badminton, itu tak true namanya. Player badminton sejati adalah orang yang main tiap-tiap minggu tanpa miss. baru skill permainan badminton boleh di asah dengan baik dan konsisten. Kurang-kurang kalau tak terror macam Lin Dan, dapat macam Chong Wei pon ok sangat dah.

Sebagai pemain badminton yang true, kita perlu tau peralatan yang kita pakai terutama raket. Benda ni akan jadi penting sekiranya tahap kemahiran kita semakin meningkat. Tapi kalau pukul bola pun 10 kali sepuk 8 kali tak kena, tak jadi apa juga. Raket ni ada macam jenis. Ada yang ringan,ada yang berat. Ada juga yang berat kat kepala dia, itu untuk sedap smash. Perghhh..ini yg best bagi mereka yang smashnya menjunam,bukan mendatar sampai keluar court. Tapi bukan tu je, ada macam-macam jenis lagi.

Ni aku nak share sikit info pasal raket yang aku yakin ramai yang tak berapa arif.

Specifications:

Options:

Stiffness of Shaft

Medium (Flexible)

Partial transfer of energy from wrist action. Flexible shaft stores energy at swing motion giving more repulsion of shuttlecock at impact from the racket. Good for defensive and control play style (clears, overheads, returning smashes, etc...)

Stiff (Limited Flexibility)

Reasonable transfer of energy from wrist action, good for both defensive and offensive play style

Extra Stiff (Minimum Flexibility)

Maximum transfer of energy from wrist action. Minimum shaft movement gives high accuracy on shuttlecock positioning. Ideal for offensive play style (smashing, net kill, etc...)

Some manufacturers show increasing stiffness by decreasing value. For example, SOTX and Tactic indicate stiff shaft as 8.0-8.5, and flexible shaft as 9.0-9.5.

Frame Shape

Conventional - Oval Head Shape (smaller sweet-spot)

Isometric - Square Head Shape (wider sweet-spot)

Frame Composition

Base Material

Aluminium

Hi-Modulus Graphite

Ultra Hi-Modulus Graphite

Nano Carbon / Fullerene

Mesh

Titanium Composite (Utility Titanium)

UltraTitanium

gForceTi

UltimumTi

MicroTi

ElasticTi

Shaft Composition

Base Material

Aluminium

Hi-Modulus Graphite

Ultra Hi-Modulus Graphite

Nano Carbon / Fullerene

Mesh

Titanium Composite (Utility Titanium)

UltraTitanium

UltimumTi

MicroTi

Racket Weight

2U/W2 - 90-94g

3U/W3 - 85-89g

4U/W4 - 80-84g

5U/W5 - 75-79g

Total Length (frame tip – handle end)

665mm / 26.0 inches - Standard

675mm / 26.5 inches - Long

680mm / 26.8 inches - Ultra Long

Grip Size

Grip Size is the Circumferencial Thickness of a Grip Handle
(with the original leather grip on)

Other Brand G2/S2 - 3.25 inches Yonex G2 - 4.00 inches

Other Brand G3/S3 - 3.50 inches Yonex G3 - 3.75 inches

Other Brand G4/S4 - 3.75 inches Yonex G4 - 3.50 inches

Other Brand G5/S5 - 4.00 inches Yonex G5 - 3.25 inches

String Tension Tolerance

Aluminium & Hi-Modulus Graphite Frames

Main 18-20lbs (8-9kg)

Cross 20-22lbs (9-10kg)

Ultra Hi-Modulus Graphite / Nano Carbon Frames

Main 18-26lbs (8-12kg)

Cross 20-28lbs (9-13kg)

Balance Point from Grip End

Head Heavy
295-305mm
Head Balance
290-300mm
Head Light
285-295mm


Chart ni sangat informative untuk mereka yang tak paham sepatah haram pasal kod-kod yang tertulis kat raket yang korang beli. Raket yang paling ringan yang pernah aku jumpa setakat ni 7U. Ringan gile, tapi kalau orang yang asal bola tanggung je nak rembat tak berapa sesuai la.

p/s: minggu ini kena balik kampung pulak. Abis la skill aku....jahanam.

2 Rungutan & Aduan:

HAFIZAL berkata...

aku semingu 2 kali main tuh

HiSaM ! ! ! berkata...

kompem smash 310km/j ni.haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...